T. C. Lang

Ezt olvastam - Margit Sandemo: Jéghegyek népe - A pribék leánya

2016. május 06. - T. C. Lang

Péntek lévén ismét segítek azoknak, akik nem tudják, mit olvassanak a hétvégén. :) Aki már elkezdte olvasni a Jéghegyek népe című könyvsorozatot, azt hiszem, azt nem nagyon kell biztatnom a következő kötet fellapozására. Aki még nem fogott bele, az is bátran felcsaphatja az aktuális könyvet, mert a történetek önállóan is élvezhetőek.

ISBN: 963-8374-07-4
ISSN 1217-0666

8_a_pribek_leanya_jn.jpg

Az előző kötet dániai kitérője után ismét a család norvég ágának eseményeihez kanyarodunk vissza. A történet valamivel Tancred lányának megszületése után játszódik.

A tizenhetedik századbeli társadalom legkitaszítottabb tagja a hóhérsegéd. Az emberek megvetik, messziről elkerülik. A grastensholmi pribék sem képez kivételt ez alól. A mogorva férfi jobb sorsra érdemes lányával él mindenkitől távol, a falu szélén.

Andreas, a harminc évvel ezelőtt Dániába katonának elhurcolt Brand fia, szántás közben négy ismeretlen női holttestet talál a földjén. Kihantolva őket megszenteletlen sírjukból, ördöngösségre utaló nyomokat találnak. Az idegen ajkú, konok várnagy abbéli félelmében, hogy az elhunyt boszorkányok rontást hoznának a falu lakóira, még a vizsgálatot megelőzően megsemmisíti a maradványokat, de váltig állítja, egy farkasember okozta a halálukat.

A bosszúra éhes nép bűnbakot keres – és talál – a hóhérsegéd személyében. A helybenhagyott férfit Andreas és Mattias, a kisfiúként bányában raboskodott orvos, viszi haza. Hilde, a pribék lánya, hosszú évek után ekkor találkozik először hús-vér emberekkel. A jóképű Andreas azonnal elnyeri tetszését, ám ő más iránt érdeklődik. Andreas megkéri Mattiast, tegyen úgy, mintha nagyon kedvelné Hildét, remélve, hogy így kevésbé érintené érzékenyen a lányt házasodási szándéka. Az orvosnak azonban nem kell tettetnie, mennyire érdekli Hilde...

Valaki öngyilkosságnak álcázva átsegíti a pribéket a túlvilágra. Lánya élete is veszélyben foroghat, ezért a család egyik birtokára költöztetik.

Egyre több jel mutat arra, hogy a farkasember valóban létezik. A várnagy sejtése szerint a család tagjai között kell keresni a fenevadat, miközben ők számba veszik a lehetőséget, hogy egyikükön kiütközött Gonosz Tengel átka.

Kiderítik, hogy egy társközvetítő asszony megadta a négy elhunyt nő címét egy bizonyos Meiden bárónak Grastensholmról. A gyanú Taraldra, Mattias apjára és köztiszteletben álló orvosra terelődik. Eddig Mattiasra mindenki úgy tekintett, mint az Úr egyik angyalára, aki puszta pillantásával képes megnyugvást hozni a szenvedőknek. Azonban bebizonyosodik, hogy ő is csak közönséges halandó, a földi emberek minden gyengeségével és vágyával.

Hilde élete kockáztatásával segít felgöngyölíteni a zavaros gyilkossági ügyet.

A Jéghegyek népének erős szociális érzékenységgel rendelkező tagjai újra és újra tanúbizonyságot tesznek emberszeretetükről: ismét megmutatják, hogy a kor szellemével szemben, nem törődve az előítéletekkel és elvárásokkal, nem hagyják magukra a társadalom peremére szorultakat. Magatartásuk példaértékű, amit a mai kor emberei is bátran követhetnek!

Ti is olvastátok? Akkor mondjátok el a véleményeteket róla!

Ne maradjatok le a sorozat többi részéről készült beszámolómról, illetve a hozzájuk kapcsolódó bejegyzésekről, melyeket ide kattintva érhettek el!

Érdekelnek benneteket a DIY dolgok? Akkor ezeket a bejegyzéseimet is szeretném a figyelmetekbe ajánlani!

Olvastátok már az interjúimat?

A bejegyzés trackback címe:

https://tclang.blog.hu/api/trackback/id/tr488689366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Antalpali 2016.05.10. 15:35:37

Emlékszem ez megvolt nekünk a könyvespolcon. De nem olvastam, sok más fontos könyv van a világon.

T. C. Lang 2016.05.10. 16:06:50

@Antalpali: Nem is vitatom, de egy fantasztikus történetfüzérről maradtál le. Amellett, hogy jobban megismerhetjük az északi népek történelmét a 16. századtól kezdve a 20. század közepéig, tökéletes szórakoztatást nyújt. Én csak ajánlani tudom!
süti beállítások módosítása