Ezt olvastam - Margit Sandemo: Jéghegyek népe - Halálos bűn

2016. április 08. - T. C. Lang

Juhé, itt a hétvége! Nem tudjátok, mit olvassatok? Ahogyan minden pénteken, ezúttal is segítek! :)

ISBN: 963-8374-04-4
ISSN 1217-0666

5_halalos_bun.jpg

Az eddigi kötetekkel ellentétben a fő színhely ezúttal nem Norvégia, hanem a dán királyi udvar és a német területek. A történet elsősorban Dag és Liv lánya, Cecilie és unokatestvérei köré szövődik, míg az idősebb generáció életének alakulásáról keveset tudunk meg.

1624 karácsonyát tölti utoljára együtt a család. Az ifjak szétszélednek.

Tarjei visszaindul a tübingeni egyetemre, de elvéti az utat, és eltéved. A gőgös kilencéves Cornelia grófnő menti meg a legyengült diákot az éhhaláltól. A fiú és az elkényeztetett, ám magányos kislány között mély barátság alakul ki.

A fogdmegek magukkal hurcolják a háborúba Tarjei testvéreit, Trondot és Brandot, valamint Jaspert, a Sol által egykor elcsábított lovászlegény, Klaus fiát.

Miután a lelkésszel töltött rövid együttlét után visszatér a királyi gyermekekhez, Cecilie rémülten szembesül azzal, hogy meggondolatlan cselekedete milyen következménnyel jár: állapotos maradt. Eközben Alexander Paladin helyzete az udvarban bizonytalanná válik, mivel elterjed a híre bűnös vonzalmának. Amennyiben sikerül rábizonyítani a súlyos vádakat, az életével fizethet érte. A lány – a saját és az őrgróf jó hírének megóvása érdekében – házassági ajánlatot tesz a férfinak. Alexander kétségbeesésében és a lány iránt érzett őszinte barátsága miatt elfogadja a javaslatot. Esküvőjük után azonban nem sokkal hadba szólítják.

Paladin őrgróf ezredesként, Tarjei felcserként, míg testvérei közkatonaként szolgálnak a háborúban; útjuk sorsszerűen keresztezi egymást. A sok vér és öldöklés hatására megtörténik az, amitől Tengel olyannyira rettegett: az egyik testvéren eluralkodik a családi átok.

A Halálos bűn című részt lapozva elszörnyülködhetünk a kor bigott szellemén, melynek ellentételezéseként kapunk egy csipet finom erotikát, illetve elmerülhetünk a harmincéves háború (1618-1648) 1620-as éveinek létező és kitalált hadműveleteiben. Az írónő fantasztikusan összemossa a történelmet a kitalációval, végig a valóság és a képzelet mezsgyéjén lavíroz, miközben az olvasó maga sem tudja eldönteni, hogy a leírtakból mi az, ami valóban megtörtént, és mi Margit Sandemo képzeletének szüleménye. Ettől igazán rendkívüli ez a könyvsorozat!

Ti is olvastátok? Akkor mondjátok el a véleményeteket róla!

Ne maradjatok le a sorozat többi részéről készült beszámolómról, illetve a hozzájuk kapcsolódó bejegyzésekről, melyeket ide kattintva érhettek el!

Érdekelnek benneteket a DIY dolgok? Akkor ezeket a bejegyzéseimet is szeretném a figyelmetekbe ajánlani!

Olvastátok már az interjúimat?

A bejegyzés trackback címe:

https://tclang.blog.hu/api/trackback/id/tr478578854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.