T. C. Lang

Ezt olvastam - Bogár Erika: Tullia meséi - Őrző

2016. augusztus 05. - T. C. Lang

Úgy tapasztaltam, hogy a magánkiadásnak mostanában elég rossz a híre, például a Molyon eleve kizárják a Merítésből az ilyen módon publikált könyveket, eleve silány minőséget feltételezve. Vitathatatlan, hogy akadnak köztük olyanok, amelyeket nem kellett volna nagyközönség elé tárni, a könyves bloggerek pedig előszeretettel csámcsognak ezeken a félresikerült írásokon, tovább erősítve azt a téves sztereotípiát, hogy egy szerzői kiadásban megjelent kötet csak igénytelen és rossz lehet. Az elmúlt időszakban több magánkiadású könyvet is olvastam – például Ekker Éva Sarki tűz című novelláskötetét, vagy Nádasi-Ozsvár Andrea Bosszantöpp és más furcsaságok című mesekönyvét –, amelyek rácáfoltak a szerzői kiadás ellen lelkesen fellépő önkéntes inkvizítorokra. Bogár Erika Tullia meséi – Őrző címet viselő fantasyje pedig egy újabb ellenpélda számukra.

ISBN: 978-963-4245-643

orzo.jpg

Nagyon tudom tisztelni azt, aki egy ilyen komplex világot ki tud találni! A szereplők egyedi nevekkel vannak felruházva, saját hitvilággal rendelkeznek, társadalmi viszonyaik a régmúltat idézik, mégis eltérnek attól, a természetet elképzelt lények népesítik be.

Szeretném méltatni a jellemfejlődést, amin a főszereplő végigmegy: Triar egy lázadó kamaszból a társai tiszteletét kivívó, de még mindig nyegle fiatalember lesz, majd könyörtelen harcossá, végül felelősségteljes uralkodóvá válik. Ugyanígy Nindra is jelentős változáson megy keresztül, ő sem reked meg azon a szinten, amin megismerjük.

A könyvben meglehetősen sokszor aratott a halál, és bóknak szánom, amikor azt írom, hogy Bogár Erikánál csak George R. R. Martin likvidálja gyakrabban a szimpatikus szereplőket.

Amit hiányoltam, az a kitalált lények külsejének leírása – kicsit több fogódzóért kiáltott volna a fantáziám; és nem bántam volna, ha kicsit jobban elmerülhetek a szereplők gondolat- és érzelemvilágában. Volt két rész (amikor Mélia újdonsült férje nyilatkozott hitéről, illetve amikor Nindra nem semmisítette meg rögtön a gömböt), amelynél kifejezetten szerettem volna belelátni a fejükbe és megérteni, hogy – számomra érthetetlen módon – miért úgy cselekedtek, ahogy.

Összességében nagyon tetszett a Tullia meséi - Őrző, elbűvölt a fantáziavilága, és körülbelül a 40-45%-ától (e-könyv olvasón faltam a sorait) olyannyira képtelen voltam letenni, hogy már bokros teendőim rovására ment az olvasás… A történet folytatásért kiált, és izgatottan várom a következő kötetet!

Köszönöm a szerzőnek a recenziós példányt!

Ti is olvastátok? Akkor mondjátok el a véleményeteket róla!

Itt találjátok a többi könyves beszámolómat, és ide kattintva tudtok beleolvasni A Lámpás nyomában című misztikus szerelmes regényembe.

Érdekelnek benneteket a DIY dolgok? Akkor ezeket a bejegyzéseimet is szeretném a figyelmetekbe ajánlani!

Olvastátok már az interjúimat?

Iratkozzatok fel a hírlevélre, hogy értesüljetek a friss hírekről, DIY ötletekről és akciókról!

Feliratkozom

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://tclang.blog.hu/api/trackback/id/tr248945262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása