Ezt olvastam - Tina Markus: Pircsi és a zombizűr

2018. február 05. - T. C. Lang

A saját fiamon tapasztalom, hogy egyre nehezebb olvasásra ösztökélni a kiskamaszokat. Nem végeztem reprezentatív felmérést, de a beszélgetéseinkből azt szűrtem le, hogy a gyerekek a klasszikus meséket idejétmúltnak, „uncsinak”, a nyelvezetüket (többek között a ma már nem használt eszközök miatt) nehézkesnek találják, és a szegény legénnyel szemben szívesebben olvasnak olyan főhősről, akivel könnyen azonosulni tudnak. Ugyanakkor nem gondolom, hogy hátat kéne fordítani a klasszikusoknak. Tina Markus Pircsi és a zombizűr című könyvében eredeti módon ötvözte gyermekkorunk kedvenc esti meséit a modern történetekkel, hidat emelve a köztük tátongó szakadék fölé.

pircsi.jpg

A könyv a kisebb hibái ellenére is roppant szórakoztató és szerethető. A fejezetek terjedelme elég különböző, esetenként nagyobb kihívást jelentő feladatokra számítottam, lehetett volna kicsit több zombi és zűr, szívesen megismertem volna jobban a játékokat (ezek terén elég tájékozatlan vagyok), illetve a szemem meg-megakadt a helytelen írásjeleken, mégsem tudtam haragudni rá.

Pircsi egy átlagos tizennégy éves lány, ízig-vérig 21. századi gyerek, a virtuális tér meghatározó számára, kütyük nélkül már létezni sem tud. A tanév épp csak befejeződik, anyukája máris a nagyira bízza, unalmas nyári szünetnek néz elébe. Ám a nagymamája a szeme előtt köddé válik. Nem sokat teketóriázik, meg akarja vizsgálni a helyet, ahol nyoma veszett Piros mamának, ám ekkor átcsusszan Meseországba, ahol imádott telefonja nélkül kell boldogulnia. Egy beszélő béka szegődik társául, de nem ez lesz a legkülönösebb dolog, amivel találkozik. És még annak is hasznát veszi, hogy sokat játszik a telefonján.

A könyvben nemcsak az írónő fejéből kipattant figurák elevenednek meg, hanem a Grimm testvérek által összegyűjtött mesék szereplői is, azonban nem feltétlenül olyan tulajdonságokkal bírnak, és olyan az egymáshoz való viszonyuk, mint ahogyan a klasszikus mesekönyvekből ismerjük.

Elsőként itt van Piroska – Pircsi mamája –, aki megöregedett, a mesebeli lények mégis az ő segítségét kérik, amikor a baj felüti a fejét odaát. Nemcsak Piros mama és Pircsi jutnak át az átjárón, hanem a túloldalról is érkeznek látogatók az emberek világába, és egy laptoppal térnek vissza. Jól olvastátok, egy laptop Meseországban, ami nem kis kalamajkát okoz.

A főgonosz személye is meglepő (szándékosan nem nevezem meg, nem lövöm le a poént), mivel a Grimm-mesében pozitív hős. A karakterek emberiek, szerethetőek, reakcióik hitelesek, megnyilvánulásaik sajátságosak.

Az írónő humora lehengerlő, a kamaszok nyelvén szól a gyerekekhez, mely által az olvasottak könnyebben „fogyaszthatóak” számukra; ugyanezt a célt szolgálja a fejezetek hossza, pontosabban rövidsége. A történet végén maradtak nyitott kérdések, melyek – vélhetően – a folytatást hivatottak felvezetni, amelyet remélem, mihamarabb olvashatunk.

A Pircsi és a zombizűr gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szórakoztató olvasmány. A könyvet letölthetitek elektronikus formátumban a Talentum Mobile honlapjáról.

Köszönöm a szerzőnek a recenziós példányt!

Programajánló (a részletekért kattintsatok a képre):

konyvbemutatoszfv.jpg

*

Szeretitek a kalandot, a romantikát? És az angyalokat? Kíváncsiak vagytok, milyen a pokol?
Ha minden kérdésre igen a válaszotok, akkor ajánlom figyelmetekbe az A Lámpás nyomában című könyvet. További információkért, érdekességekért kattintsatok ide.

Érdekelnek benneteket a DIY dolgok? Akkor ezeket a bejegyzéseimet szeretném a figyelmetekbe ajánlani!

Itt találjátok a könyves beszámolóimat, itt pedig az interjúimat.

Olvasásra fel!

Iratkozzatok fel a hírlevélre, hogy értesüljetek a friss hírekről, DIY ötletekről és akciókról!

Feliratkozom

A bejegyzés trackback címe:

https://tclang.blog.hu/api/trackback/id/tr4413636108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.