Ismeritek a Molyt?

2018. november 29. - T. C. Lang

Nem, nem arra a bosszantó rovarra gondolok, ami beleürít a lisztes zacskóba, vagy ami jóízűen lakmározik a ruhákból.

A Moly egy közel 180000 taggal rendelkező, kulturális, elsősorban a könyvek, az olvasás köré épülő közösségi felület. Lehetővé teszi az olvasók számára a könyveik és az olvasásaik rendszerezését, az egyes művek értékelését, idézetek kiírását, a vágyott könyvek kívánságlistára helyezését, az olvasásélmények megbeszélését; lehetőséget biztosít a kiadók és a szerzők számára, hogy megjelenéseikről, akcióikról, rendezvényeikről értesítsék a felhasználókat, könyveikről információt tegyenek közzé karcok formájában, közvetlen kapcsolatot alakítsanak ki az olvasókkal; a könyves bloggerek és vloggerek megoszthatják kritikáikat; a tagoknak lehetősége nyílik a könyveik eladására és cseréjére – de a kultúra más területei is megjelennek a programajánlóktól kezdve az utazásokig.

moly1.jpg

A Moly nyitólapja

A 14-70 éves korosztály 86%-a több-kevesebb gyakorisággal olvas valamilyen könyvet, ezen belül 36%-ot tesz ki azoknak az aránya, akiknek a könyvolvasás napi rendszerességgel vagy hetente többször van jelen az életében. (Forrás: OSZK.)

A Moly nem gyűjt statisztikai adatokat a felhasználókról, de a Facebook-oldaluk statisztikája alapján (amelyet hálásan köszönök Bencének) a 25000 követőjük 40%-a a 25-34 éves korosztályból kerül ki, 17%-a a 17-24 éves korosztályból, 23%-a a 35-44 éves korosztályból. A követők 78%-a nő. Tehát a könyvek címe mellett szereplő, népszerűséget mutató százalék túlnyomórészt ennek a rétegnek az ízlését tükrözi.

Nem reprezentatív felmérésem alapján (ismerősöket kérdeztem, mi alapján vesznek könyvet) a címek mellett szereplő értékek nem befolyásolják jelentősen a könyvvásárlásokat: az olvasók a könyvesboltba betérve nem ezek, hanem a borító, a fülszöveg és belelapozás alapján választanak olvasmányt, így az alacsonyabb százalék kevésbé érzékenyen érinti egy könyvesbolti forgalomban kapható könyv eladási statisztikáit; azon művekre azonban, amelyek könyvesbolt-hálózatokban nem, csak online kaphatóak, nagy befolyással bírhatnak.

Általános jelenség, hogy a Molyon aktív magyar szerzők és a felhasználókkal jó kapcsolatot ápoló kiadók könyvei nagyon magas százalékkal nyitnak. Ez azzal magyarázható, hogy először az előolvasóktól, rajongóktól érkeznek véleménynyilvánítások, a „külsős" olvasóktól csak később. A nagy számok törvénye alapján – alapesetben – egy idő után beáll egy valós tetszést tükröző szint. Azért írtam, hogy alapesetben, mert előfordulhat torzulás. Szomorúan tapasztaltam, hogy egy-egy kevésbé pozitív értékelés után arra a könyvre hirtelen nagyszámú ötcsillagos értékelés érkezett, és mindegyik gazdája ugyanazon a napon regisztrált, azóta pedig semmilyen aktivitást nem mutat... Lehet, csupán arról van szó, hogy a szerző arra buzdította a követőit, hogy ha tetszett nekik a műve, adjanak hangot neki Molyon, de a fake profilok létrehozását nem tartom etikusnak. A rosszindulatú, bosszúból történő csillagozásokat, lehúzásokat is mélységesen elítélem.

Tudom, nem vagyunk egyformák, más szempontok szerint értékelünk, de mindig elcsodálkozom azon, amikor egymásnak ellentmondó értékeléseket olvasok a könyvek adatlapja alatt, vagy amikor a műfajra nem jellemző dolgokat kérnek számon rajta, és fél csillaggal jutalmazzák, annak ellenére, hogy a sztori kerek, a cselekmény fordulatos, a mondatok szabatosak, a karakterek egyediek, jellemfejlődés megfigyelhető, a helyesírás rendben.

Én szeretem és rendszeresen használom a Molyt. Ha felhívják a figyelmemet egy könyvre, már teszem is fel a kívánságlistára, nehogy elfeledkezzem róla. A könyvtáramnak azonban csak a töredékét vittem fel, és nem vezetek rajta minden olvasást (az előolvasásaimat egyébként sem tudnám).

moly_adatlap.jpg

Így néz ki egy könyvadatlap (ezt a könyvet speciel én írtam :))

Ha valami tetszett, nem fukarkodom a dicsérettel, de nem dobálok csípőből öt csillagot mindenre. Ha valami kevésbé nyerte el a tetszésemet, azt sem rejtem véka alá, de igyekszem finoman megfogalmazni a hiányosságokat, és inkább a pozitívumot hangsúlyozom – attól, hogy nekem nem jött be, másnak még tetszhet, nem akarom senki kedvét elvenni. Sőt, igyekszem azzal zárni, hogy kiknek ajánlom. Persze nekem is volt olyan olvasmányom, ami kiverte azt a bizonyos biztosítékot, és a legpozitívabb dolog, amit elmondhatok róla, hogy befejeztem.

Hoztam létre kihívást (amelynek a teljesítéséért szép plecsnit kaptak az olvasók), indítottam és fogadtam utazókönyvet, adtam el saját könyvet, és hozzájutottam olyan kötetekhez, amelyeket régóta kerestem.

moly_ertekeles.jpg

Az egyik értékelésem

Íróként a saját könyvre kapott értékelést legfeljebb megköszönni lehet, vitatkozni nincs értelme; a könyv az olvasóból azokat a gondolatokat, érzelmeket váltotta ki, amiket leírt az értékelésében, ezt tiszteletben kell tartani. Olyan nincs, hogy egy könyv mindenki tetszését elnyeri, ami az egyik olvasó számára pozitívum, a másiknak lehet, hogy negatívum. Ha viszont ugyanaz a motívum több értékelésben is visszatérő negatív elem, akkor abból illik tanulni. Például a főszereplőm érzelmi kilengéseit sokan nehezen tolerálják, a felépített jellemfejlődését ellenben nem tartják fontosnak – ebből tudom, hogy legközelebb milyen személyiségjegyekkel NE ruházzam fel a főhőst. :) A pozitív visszatérő motívumokból pedig a könyv szerzője valós képet kaphat az erősségeiről.

Összességében a Moly egy szuper felület az olvasás szerelmeseinek, függetlenül attól, hogy olvasóként, íróként vagy kiadóként van jelen rajta.

Molyolsz? Mesélj róla!

*

Érdekelnek benneteket a DIY dolgok? Akkor ezeket a bejegyzéseimet szeretném a figyelmetekbe ajánlani!

Itt találjátok a könyves beszámolóimat, itt pedig az interjúimat.

Olvasásra fel!

Öltöztessétek ünneplőbe a lelketeket! Töltsétek le a Karácsonyra hangolódós adventi meglepetést, amiben karácsonyig december minden egyes napjára javasolok nektek egy (teljesíthető) feladatot, amellyel ti is ünnepi hangulatba kerültök. Van köztük, ami számotokra fog örömöt okozni, de akad olyan is, amellyel ti fogtok mások arcára mosolyt csalni. Mert az ünnep nem csak az ajándékokról szól! A meglepetésért kattintsatok a képre!

adventimeglepetes.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tclang.blog.hu/api/trackback/id/tr414388776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.