T. C. Lang

Ezt olvastam - Margit Sandemo: Jéghegyek népe - Varázslat

2015. július 24. - T. C. Lang

Még mindig tart a kánikula. Ha tehetitek, hűsöljetek egyet a Balatonban, de a déli órákban kerüljétek a direkt napfényt! Ebben a napszakban érdemes bezárkózni a lakásba, behúzni a függönyöket... és olvasni! Hogy mit? Például A Lámpás nyomában című könyvemet. ;)

A magam részéről sóvárgok az olvasás után. Vannak kedvenc köteteim, sorozataim, melyek többször is megfordultak már a kezeim között. Ezeket fogom bemutatni a most indított rovatban. Aki ismer vagy rendszeres olvasója a blogomnak, tudja, hogy nagy rajongója vagyok Margit Sandemónak, úgyhogy mi mással is kezdhetném, mint a Jéghegyek népével! Fogadjátok szeretettel!

Margit Sandemo korunk legismertebb és legtermékenyebb skandináv íróinak egyike. Könyveinek középpontjában a történelem, a misztikum, a szerelem és az érzékiség állnak.

Hazánkban 1993-ban jelent meg a Jéghegyek népe című sorozatának első kötete, melyet további negyvenhat rész követett. Egy átokkal sújtott család életét – megpróbáltatásait, szerelmeit, csalódásait, kalandjait – kísérhetjük figyelemmel évszázadokon át, az 1580-as évektől kezdve egészen az 1980-as évekig. Aki szereti a misztikus szerelmes regényeket, annak ez a sorozat kötelező olvasmány!

Még gimnazista voltam, amikor először kezembe akadt a Jéghegyek népe, és teljesen elbűvölt az írónő stílusa, szókimondása, gazdag képzeletvilága és amilyen módon beleszőtte a történelembe a kitalált történetet. Szinte faltam a sorozat részeit; alig végeztem az egyikkel, már vettem is kezembe a következőt!

1_varazslat_1.JPGJól látszik a képen, hogy szó szerint rongyosra olvastam :)

ISBN: 963-8374-00-4
ISSN 1217-0666

Az első kötetben, amely a Varázslat címet kapta, egy tizenhat éves lány, az elárvult Silje Arngrimsdatter a tomboló pestis közepette magához vesz két magára maradt kisgyermeket, és ugyanazon az éjszakán egy rejtélyes férfi kérésére megment a kínhaláltól egy jóképű ifjút. Az idegen közbenjárásának köszönhetően egy öreg festő veszi oltalmába őket.

Silje megtapasztalja milyen vak az első, ártatlan szerelem, majd megmagyarázhatatlan vonzalmat kezd érezni a fel-felbukkanó, félelmetes kinézetű férfi iránt, aki különös módon mindig akkor jelenik meg, amikor a lánynak segítségre van szüksége.

Miután a lánynak és a két gyermeknek menekülnie kell a festő otthonából, útjuk Tröndelag titokzatos hegyeibe vezet.

A völgyben egy, a külvilág által rettegett és üldözött közösség él, melynek tagjai Gonosz Tengeltől származnak, aki az 1200-as években szövetséget kötött az Ördöggel – a halhatatlanságáért cserébe utódai között minden nemzedékben akad egy átokkal sújtott gyermek, aki természetfeletti képességeivel a gonoszt szolgálja.

Az ő sorsukat nyomon követve korhű, mégsem száraz és unalmas leírást találunk a tizenhatodik századbeli norvég parasztok mindennapjairól, hiedelmeiről szokásairól.

Habár a könyvben temérdek helyesírási hiba is felfedezhető, az olvasót kárpótolja érte a magával ragadó, varázslatos történet, ami képes teljesen magába szippantani az olvasót!

Ti is olvastátok? Akkor mondjátok el a véleményeteket róla!

Ne maradjatok le a sorozat többi részéről készült beszámolómról, illetve a hozzájuk kapcsolódó bejegyzésekről, melyeket ide kattintva érhettek el!

Érdekelnek benneteket a DIY dolgok? Akkor ezeket a bejegyzéseimet is szeretném a figyelmetekbe ajánlani!

A bejegyzés trackback címe:

https://tclang.blog.hu/api/trackback/id/tr847651546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása