T. C. Lang

Ezt olvastam - Kovács Attila: Micsoda költözés!

2019. december 30. - T. C. Lang

Már követem egy ideje Kovács Attila munkásságát, aki nemcsak gyerekkönyveket ír, hanem előadásokat is tart a fiatal korosztálynak az (értő) olvasás fontosságáról.

Ha a Kovács Attila név nem mond nektek semmit, akkor ismerősen csenghet a Howard Matheu különleges esetei című detektívsorozat szerzőjeként, Holden Rose-ként.

Úgy gondolom, az értő olvasás az alapja mindennek, az életben való boldogulás egyik kulcsa. Gondoljatok csak bele: tudás rejlik a könyvekben, tudni kell értelmezni a nagyi receptjét, a főnök e-mailben adja ki a munkát, és még a számítógépes játékok utasításai is a képernyőn jelennek meg. Az olvasás emellett növeli az empátiát, fejleszti a koncentrálóképességet, javítja a memóriát, bővíti a szókincset, megkönnyíti az érzelmek és gondolatok verbális kifejezését, segít kikapcsolódni – hogy csak néhány előnyét említsem.

micsodakoltozes.jpgNagyobbik fiam tízéves, és még nem igazán kapott rá az olvasás ízére, ennek ellenére mindennap olvastatok vele egy fejezetet egy általa választott könyvből. (Amikor Lucy és Stephen Hawking George kulcsa a rejtélyes univerzumhoz volt a soros, azt hittem, egy életre elvettem a kedvét az olvasástól, rettentően unta, de hősiesen kivégezte.) Persze vannak favoritjai, mint a Ropi- és Minecraft-könyvek, ezeket többször is lapozgatta, és azt hiszem, most bővült a kedvencei köre. Ugyanis közösen olvastuk Kovács Attila legújabb, Micsoda költözés! című, 8-11 éves korosztálynak szóló detektívsorozatának első kötetét, amelyen mind a ketten nagyon jól szórakoztunk. 

A történet főszereplője Mezei Lali, a tízéves kisfiú, aki népes családjával Siófokról Szilasvárra költözik, azon belül is a Pipacs utcába. Lali átlagos, élénk képzelőerővel megáldott, kíváncsi kisfiú, a családja azonban nem hétköznapi: édesanyja háromgyermekes özvegyasszony volt, amikor megismerkedett egy elvált férfival, akinek már szintén volt egy gyerkőce. Majd lett két közös csemetéjük, közülük az idősebbik Lali. A szülők épp házasodni készülnek, és úgy hozta az élet, hogy pont a költözködés idejére esik a menyegző. Egy ekkora családban persze mindig történik valami, főleg ha akad köztük egy önkéntes detektív, mint Lali.

Tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://tclang.blog.hu/api/trackback/id/tr2615369052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása