T. C. Lang

Széttört akkordok

2022. március 07. - T. C. Lang

 

Kevés könyvről mondhatom el, hogy olyan sokszor olvastam el, mint a Széttört akkordokat, talán csak a saját regényemet bújtam többet megjelenés előtt.

A körmök kifejezetten a könyvhöz készültek, köszönet érte Kanász Boginak  (A'karom)

 

Bogár Erikával az online ismeretségünk valamikor a 2010-es évek derekára nyúlik vissza, egy könyves csoportban akadtunk össze, röviddel a Tullia meséi – Őrző című fantasyje megjelenése után. Nem sokkal később

villáminterjút készítettem vele, majd könyvajánlót írtam az Őrzőről, ami teljesen magával ragadott (és aminek nagyon várom a folytatását). A Végtelen mezők vándora című novelláskötetéhez is található kedvcsináló a blogomon. Erikával 2016 nyarán egy könyvmarketing táborban találkoztunk először személyesen, kapcsolatunk az évek során barátsággá mélyült. 2017-ben kért fel, hogy bétázzam a Ne hagyd a hajnalt (a könyvben szereplő rockbanda, a Hideglelés egyik lírai számának címe) néven futó kéziratát. Barátság ide vagy oda, előolvasóként nagyon szigorú vagyok, és a kákán is csomót keresek – természetesen csak jobbító szándékból. Elvállaltam a felkérést, elolvastam, majd a következő változatot és később az azt átírtat is; láttam a fejlődést, hogy hogyan vált a sztori egyre feszesebbé és hogyan telt meg egyre több érzelemmel. 

 

 Előolvasás közben

 

Már a történet első változata is olyan erős volt, hogy bekerült a Twister [bekezdés] pályázatának shortlistjére, azaz a legjobb tízbe. Noha a zsűri nem válogatta be a kiadásra kerülő regények táborába, Erika nem adta fel, átdolgozta a történetet Nádasi Krisz lektori javaslatai alapján, ahol kellett, meghúzta, ahol szükséges volt, ott pedig kiegészítette – a NewLine Kiadó gondozásában pedig immár az olvasók széles köre is megismerheti Petit, Gittát és Josht. Fantasztikus érzés és óriási megtiszteltetés volt végigkísérni Bogár Erikát és a Széttört akkordokat a kiadásig vezető úton. <3

 

Takács Peti húgával, Gittával és szüleivel él Győr egy családias szegletében. A lány gyógypedagógusnak készül, izgatottan várja a felvételi ponthatárok kihirdetését. Peti tanár, munka mellett a Hideglelésben pengeti a húrokat és ragad mikrofont; abban bízik, hogy a nyáron megtörténik a nagy áttörés, és ezentúl nemcsak falunapokra hívják őket, hanem berobbannak végre a köztudatba. A banda vendégzenészt vár Amerikából, ám nem az érkezik, akire számítanak: Franky helyett Josh, a kirívó külsejű, öntörvényű rocker gurul be Indianjén, hátán egy régi western gitárral, és forgatja fel a Takács testvérek és a szomszédok lelki nyugalmát.

– Problémás gyerek voltam.
– Már ott szakállt növesztettél, motoroztál és tetoválásokat gyűjtöttél?

A Takács testvérek szemszögéből ismerjük meg az események láncolatát, Josh alakja általuk rajzolódik ki. A könyvben központi szerepet játszik a rockzene, de aki ez alapján egy erotikus-csapatós történetre számít, az csalódni fog. Noha van benne szerelmi szál, de az erotikát teljesen nélkülözi; a hangsúly a lélektani vonalon, a családi és baráti kapcsolatokon, az előítéleteken és az elfogadáson van – ezek prezentálására pedig ki más lenne megfelelőbb alany, mint Josh, a saját démonaival küzdő, megzabolázhatatlan művész, aki az önmegvalósítás útját járja, bármi is legyen az ára.

– Csak zenélni akarok. Túl sokat kérek?

Mosolyfakasztó és feszültséggel teli jelenetek váltakoznak; ahogyan haladunk előre a történetben, újabb és újabb konfliktusok bukkannak fel mind a családon, mind a zenekaron belül, egyre inkább a sötétebb tónusok kerülnek többségbe. Az egyik fő bonyodalom hátterében misztikus történések állnak, amelynek morzsái elhintve már a könyv elejétől kezdve megtalálhatók. Személyes kedvenc jelenetem, amikor Peti és Josh meghívást kapnak teára egy maréknyi idős emberhez (nem lövöm le a poént, hogy ott mi történik).

 

Gitta angyali külleme, szolid viselkedése, ambiciózussága és nyitott jelleme erős kontrasztban áll Josh vad megjelenésével, szabadságvágyával, zenére fókuszáltságával és önpusztító életmódjával. Peti köztük a híd, az átmenet a két véglet között: már megjárta a saját poklát, konszolidált lázadóként integrálódott a társadalomba.New

 

A lány szülei nem nézik jó szemmel Gitta ébredő érdeklődését a férfi iránt, és a lány fiatal kora miatt a köztük lévő tíz év korkülönbség is jelentősnek tűnik. Josht minden körülmény ellenére vonzza a lányban túltengő szeretet – az, amiből neki nem sok jutott eddigi életében. Az is ellenük dolgozik, hogy Josh útját különös balesetek szegélyezik, amelyek miatt magát vádolja.

– Mivel tisztában vagy a dolgokkal, megérted, hogy nem ilyen apát képzeltem el az unokáimnak – jelentette ki Zoltán.
– Az számít neked, hogy én milyet szeretnék? – kérdezte Gitta dacosan, felszegett fejjel.
– Remélem, nem rontottuk el annyira a nevelésedet, hogy egy ilyet.

A karakterek árnyaltak, és nemcsak a főszereplők „élnek”, hanem a mellékszereplők is: mind jól elkülöníthető, határozott, önálló egyéniséggel rendelkezik: az aggódó szülők – Anikó és Zoli –, a zenekar tagjai – a bohókás Mona, a mókamester Laci, a komoly Tibi –, a kedves öregek és a többi felvonultatott alak. Gitta legfőbb bizalmasa, Mirtill őszinteségével és fanyar humorával nem egyszer nevettetett meg, tette mindezt anélkül, hogy átment volna klisés legjobb barátnőbe. A szereplők személyiségét illetően nem áll be irreális változás: a szende lány nem ölt bőrszerkót, hogy imponáljon rajongása tárgyának, és a vad rocker sem megy át romantikus hősszerelmesbe, nem vágatja le a haját és borotválkozik meg, a rosszfiú bizony rosszfiú marad. (Bocs a spoilerért.)

 

A szabatos és választékos fogalmazás segített, hogy rohamtempóval haladjak az olvasással. És itt kitérnék a könyvben szereplő dalszövegre, amely szintén Bogár Erikát dicséri.

A történet a természetfeletti szál ellenére is életszagú, a legjobb értelemben igazán „magyar”, olyan, mintha a mi közvetlen környezetünkben játszódna. A rock világa közel áll hozzám (akik követik az Insta-storyjaimat, jól tudják – néha megosztom, mit hallgatok éppen), olvasás közben olyan volt, mintha én is ott tombolnék a Hideglelés koncertjén, és mivel tavaly nyáron én is figyeltem a ponthatárokat, teljesen átéreztem Gitta helyzetét. Meg minden tizenévesnek megvan a maga „Josha”... Habár a történet napjainkban játszódik, és a szereplők is aktívan használják a modern kor vívmányait, mégis visszamentem az időben, amíg a könyvet bújtam, újra 18 voltam...

 

Ajánlom minden rockernek és nem rockernek, középiskolásnak és középiskolást nevelőnek, férfinak és nőnek egyaránt!

 

Keressétek fel és kövessétek Bogár Erika blogját és a Facebook-oldalát, a könyvet pedig megrendelhetitek a nagyobb könyváruházakból, például a NewLine Kiadó webshopjából.

 

*

Tetszett a cikk? Osszátok meg ismerőseitekkel is!

Megtaláltok a Facebookon és az Instagramon is.

Iratkozzatok fel a hírlevélre, hogy értesüljetek a friss bejegyzésekről, DIY ötletekről és akciókról, és töltsétek le az ajándék novellát!
Feliratkozom

Támogasd a munkámat, hívj meg egy kávéra!

A bejegyzés trackback címe:

https://tclang.blog.hu/api/trackback/id/tr8717774706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása