T. C. Lang

Ezt olvastam – L. J. Wesley: Hetedhét birodalom

2020. szeptember 06. - T. C. Lang

hetedhetbirodalom.jpgL. J. Wesley nevével valamelyik Facebook-csoportban találkoztam először, majd a név gazdájával személyesen többször is író-blogger-olvasó találkozó keretében. Az egyik ilyen rendezvényen lecsaptam az Egy űrállomás-takarító naplója című sci-fi paródiájára, amivel bebizonyította, milyen élénk a képzelőereje és milyen jó a humorérzéke.

Mivel a napom csak huszonnégy órából áll, a Hermione-féle időnyerőmről pedig kiderült, hogy nem működik, már csak ritkán vállalok olvasást felkérésre, L. J. Wesley Hetedhét birodalmára azonban nem tudtam nemet mondani. Meg nem is akartam. Egyrészt kíváncsi voltam, hogyan változott az űrbéli kaland papírra vetése óta az író stílusa, másrészt érdekelt, mi történt Hófehérkével, miután hozzáment a herceghez.

A Hetedhét birodalom ugyanis ott kezdődik, ahol a mesék befejeződnek: a herceg megcsókolja a hercegkisasszonyt, és boldogan élnek, míg meg nem halnak. Ebben az esetben azonban nem ez történik.

Mert mi van, ha a hercegnő szemét nem a szerelem, hanem a hála homályosítja el a frigy előtt, a hercegről pedig lehull a jóságos dalia álarca, és kiderül, hogy egy pszichopata? Ugye de izgalmas feltevés?

Az özvegység sokkal jobban állna nekem.

Aki nem a Disney-meséből ismeri Hófehérke történetét, hanem a Grimm testvérek gyűjteményéből, az tudja, hogy a gonosz mostoha nem egy zuhanás következtében leheli ki sötét lelkét, sőt meglehetősen csúf véget ér: tüzes cipőben táncolja magát a halálba az ifjú pár menyegzőjén. A szerző nem az egyik gyerekbarát verziót veszi alapul, hanem a kegyetlen változathoz nyúl vissza és ennek viszi tovább az örökségét.

 – (...) Légy optimista, barátom, csak légy optimista!

– Optimizmussal még nem nyertek háborút.

– Ezért viszünk magunkkal fegyvereket.

Talán nem árulok el túl nagy titkot, ha azt mondom, Hófehérke nem találja meg a számításait a herceg mellett, és vissza akar térni Eldbe, a szülőhazájába, hogy elfoglalhassa az őt megillető trónt, és megakadályozza, hogy a Hetedhét Birodalom országai ádáz háborút vívjanak egymással. A céljáig hosszú és viszontagságos út vezet, közben fény derül arra, mi történt Rapunzellel, Ariellel és Hamupipőkével. És persze a véres csatákat sem ússzuk meg. Hófehérke szíve azonban nemcsak a közelgő vész miatt ver hevesebben, hanem jóképű fiatalemberek is megdobogtatják.

Manapság ez a hercegnők sorsa. Mindenféle hülye szituba keveredünk, aztán csak reméljük, hogy jön egy lovag fehér lovon meg minden, és megment. Csak éppen ez nem működik. Az én lovagom egy kibaszott seggfej, és most kénytelen vagyok a saját kezembe venni a dolgokat.

A történet számos meglepetést tartogat (egyik kedvencem, amikor, hm, hogy ne spoilerezzem el… szóval amikor Hófehérke „kifordul önmagából”), végig fenntartja a figyelmet, egyre jobban áthatja a mágia, de nem csupán szórakoztat, hanem magvas gondolatokat is tartalmaz. A sorokon átjön egyfajta – jó értelemben vett – feminizmus. Egészen különös elegyet alkot a nyomott hangulat és a poénok garmadája, nekem határozottan bejön. Ahogy az író stílusa is, ami látványosan sokat fejlődött az első könyvének megjelenése óta.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

T. C. Lang books&diy (@tclangcreative) által megosztott bejegyzés,

A karakterek zöme éppoly sarkított jellemű, mint a mesékben, hősnőnk hites urában egy fikarcnyi jót sem fedezni fel. A számos szereplő közül kiemelkedik Hófehérke és Zin, ők mélyebb ábrázolást kaptak.

Hófehérke szimpatikus, nem egy nyávogó, üresfejű liba; sokat szenvedett, erős fiatal nő, aki – hogy elérje célját – különleges képességét is beveti. Merthogy van neki. Szóhasználatát néha ellentmondásosnak találtam: egyszer úgy fogalmazott, mint akit valóban hercegnőnek neveltek egész életében, máskor azonban túlságosan hétköznapian – ami persze magyarázható a törpékkel eltöltött idővel, de a már gyerekként megmutatkozó lázadó személyiségével is. Apropó, törpék: nagyon szívesen olvastam volna több visszaemlékezést arról az időszakról, amíg velük élt, mert van egy olyan sejtésem, hogy azok az évek sem teljes idillben teltek. Határozottan tetszett a csipetnyi romantika és az azzal járó bizonytalanság, meg-megremegett tőle a szívem.

 Nyilván semmi gyakorlatom nem volt ezekben, ami a takarítás során még nem is volt akkora gond, de a főzés már egy egészen más történet. Az első ebéd, amit készítettem nekik, annyira jól sikerült, hogy szegények egy héten keresztül az ágyukat sem igazán tudták elhagyni, nemhogy a házat.

Zin odaadó és hűséges, mégis erős és férfias karakter lett az abszolút kedvencem; nem tehetek róla, az erény bajnokai a gyengéim… (Laci, miatta még számolunk!) Nem ismerős nektek a neve az eredeti meséből? Nem csodálom, mert az író fejéből pattant ki. Már csak miatta is érdemes elolvasni a könyvet! ;)

Bármit kérhetett volna címernek, akár a fenekemet is – megkapta volna.

Szívesen elmerültem volna már korábban és mélyebben a varázslények világában, maradt bennük kihasználatlan potenciál, talán a folytatásban többet megtudunk róluk. Egy „újrafésülés” jót tenne a szövegnek.

Megint eszembe jutott, hogy vajon hogyan szarporodnak a sellők. Mármint nem konkrétan az aktus érdekelt, hanem, hogy esetleg ott lent is vannak nagy pocakos dinnyecsempészek? És hogy apró, uszonyos babákat szülnek? Vagy esetleg nekik is apró tojásaik vannak, mint a halaknak?

A borító nem hétköznapi, a könyv elejére bekerülő térkép pedig nagyon menő, ahogyan a jeleneteket elválasztó almát és gonosz mostohát ábrázoló grafika is. Figyelemmel kísérem a kortárs magyar irodalmat, és széles vigyor terült el az arcomon, amikor felfedeztem, hogy L. J. Wesley írótársai nevét kölcsönözte a birodalom országainak (amire fel is hívja a figyelmet a végén a köszönetnyilvánításban).

A Hetedhét birodalom az a könyv, amit nem adnék a gyerekem kezébe. Úgy tizenhat éves koráig. Utána viszont bátran. Igazán kellemes szórakozást nyújt a felnőtteknek szóló mesék, fantasyk kedvelőinek!

Köszönöm a szerzőnek a recenziós példányt!

L. J. Wesley-t megtaláljátok a Facebookon, a Hetedhét birodalom című könyvét pedig a könyvesboltok polcain, de megrendelhetitek a Könyvmogul.hu webáruházából is.

*

Tetszett a cikk? Osszátok meg ismerőseitekkel is!

Megtaláltok a Facebookon és az Instagramon is.

Iratkozzatok fel a hírlevélre, hogy értesüljetek a friss bejegyzésekről, DIY ötletekről és akciókról, és töltsétek le az ajándék novellát!
Feliratkozom

Támogasd a munkámat, hívj meg egy kávéra!

A bejegyzés trackback címe:

https://tclang.blog.hu/api/trackback/id/tr9016192254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása