T. C. Lang

Ezt olvastam - Margit Sandemo: Jéghegyek népe - Vágyakozás

2016. március 18. - T. C. Lang

Juhé, itt a hétvége! Nem tudjátok, mit olvassatok? Ahogyan minden pénteken, ezúttal is segítek! :)

ISBN: 963-8374-03-4
ISSN: 1217-0666

 4_vagyakozas.jpg

Silje és Tengel unokái – Sol lánya, Sunniva, illetve Dag és Liv gyermekei, Tarald és Cecilie – még egészen fiatalon barátságot kötnek a szegény sorból származó Yrjával. A melegszívű lány testét eltorzította a betegség, ezért a későbbiekben nemigen számíthat kérőre. Miközben gyakran segít Siljének a Hársfaligetben, az egész család a szívébe fogadja.

Are feleségül veszi Metát, aki három fiúval – Tarjeivel, Tronddal és Branddal – ajándékozza meg. Tengel az éles eszű Tarjeit szánja örököséül, átadja neki minden tudását és gyógyfüves készletét. Trond határozott, irányító egyéniség, míg Brandot a földművesség érdekli. Tarald a Meiden gazdasággal foglalkozik, míg Cecilie a dán udvarba kerül Keresztély király gyermekei mellé pesztonkának, ahol megismerkedik a titokzatos, szomorú tekintetű Alexander Paladin őrgróffal. A férfi feltűnően tartózkodóan viselkedik vele, de a háttérből védő karjait mindig felette tartja. Anyjával, a talpraesett Sollal szemben Sunniva nemzedékének leggyámoltalanabb tagja.

Habár úgy tűnik, a hat unoka közül egyik sem átoksújtott gyermek, Tengel egyikük szemét egy pillanatra sárgán látja megvillanni – ami a gonosz leszármazottak jellegzetessége –, és ez mélységes aggodalommal tölti el. Közben a környező majorokon kolera söpör végig, ami őket sem kíméli...

Yrja tisztában van testi fogyatékosságával és a rá váró magánnyal, bolond szívének azonban nem tud parancsolni, és beleszeret az ifjú Taraldba. Csakhogy a fiú bájos rokonára, Sunnivára vet szemet! Az átkos örökség miatt a család mindent megtesz kettejük szétválasztása érdekében, azonban próbálkozásaik rendre kudarcba fulladnak. Sokévnyi viszontagság után Yrja forró vágyakozása mégis beteljesülni látszik.

Cecilie kalandjai által megismerhetjük a korabeli királyi udvar életét, szigorát és tivornyáit, míg Yrja és családja révén a másik végletről, a sokgyerekes nincstelenek kilátásairól – vagy inkább kilátástalanságáról – alkothatunk szomorú képet. Noha a könyv számos szereplőt felvonultat, ráadásul a nevük is elég hasonló, mégis könnyű követni az események fonalát, mert mindegyik erős jellemmel bír. Könnyű azonosulni a szeretni való karakterekkel, ám ebben a kötetben több kedves szereplőtől is búcsút kell vennie az olvasóknak. Nem szégyellem bevallani, ahogyan az előző rész végét is megkönnyeztem, ugyanúgy megsirattam a negyedik rész alatt távozókat is.

Ti is olvastátok? Akkor mondjátok el a véleményeteket róla!

Ne maradjatok le a sorozat többi részéről készült beszámolómról, illetve a hozzájuk kapcsolódó bejegyzésekről, melyeket ide kattintva érhettek el!

Érdekelnek benneteket a DIY dolgok? Akkor ezeket a bejegyzéseimet is szeretném a figyelmetekbe ajánlani!

Olvastátok már az interjúimat?

A bejegyzés trackback címe:

https://tclang.blog.hu/api/trackback/id/tr408493396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása