T. C. Lang

Ezt olvastam - Ekker Éva: Sarki tűz

2016. június 24. - T. C. Lang

Megmondom őszintén, kicsit féltem, amikor elkezdtem olvasni Ekker Éva Sarki tűz című novelláskötetét. Aggodalmam egyrészt abból adódott, hogy utoljára novellát gimnáziumban olvastam (kivételt képeznek ez alól Sophie Taylor novellái, melyeket a vele készített interjúm előtt böngésztem át), másrészt a sci-fi besorolásból. Erősen töröm a fejemet, hogy fogyasztottam-e valaha sci-fi könyvet. Szerintem nem. Pedig Star Treken nőttem fel, szerelmes voltam Mulder ügynökbe (meg Kirk kapitányba), az Alien-filmek ma is nagy kedvenceim – hogy csak néhány klasszikust említsek. Úgyhogy nem áll tőlem távol a műfaj, könyvben valahogyan mégis elkerült.

ISBN: 978-963-3973-25 

sarki_tuz_elolap.jpg

Félelmem rögtön az első, címadó novella alatt elszállt. Olyan jól tálalta az írónő a sarki tűz jelenséget, hogy esküszöm, rá is kerestem neten, hogy létezik-e, vagy csupán széles fantáziájának szüleménye. Jó értelemben véve X-aktás érzéseket keltett bennem, pedig se ügynök, se ügynöknő, de még egy árva róka sem szerepelt benne.

A Kütyű című novellában sem a rendőrség, sem a kórboncnok nem tudja megállapítani, hogy mi okozta az ismeretlen férfi halálát. A rejtély megoldását a holttest mellett talált kütyütől és a néhány soros útmutatótól várják. Nem lövöm le a poént, de itt jön az összes történetet tekintve az egyik legjobb csavar.

A Vár a Szaturnusz a jövőben játszódik. Az eleinte nem túl szimpatikus főszereplőt kiforgatják vagyonából, és egyszeriben az utcán találja magát. Egyetlen célja eljutni a Szaturnuszra, de addig valahogy túl kell élnie a megpróbáltatásokat. Kifejezetten tetszett a kitekert világkép, és el tudnám képzelni, hogy valóban hasonló társadalmi viszonyok uralkodnának egyszer.

A Jin-Jang című novella kilóg egy kicsit a sorból, inkább krimi, mint sci-fi, de ennek is van egy nem e világi, misztikus vonala. A sztori párhuzamosan fut két szálon, két bűncselekményre kell fényt deríteni. Bőven tartogat drámát!

A Nazim neje című történetben Nazimnak négy arajelölt közül kell kiválasztania az elvárásainak leginkább megfelelő hölgyet. Álmában átéli, milyen lenne, ha egyik, másik, harmadik vagy negyedik leány lenne a felesége. Azonban nem csak Nazim álmának lehetünk tanúi, hanem a lányokénak is, akik ugyanazt álmodják – csak ezúttal teljesen más megvilágításba kerülnek a dolgok. Hogy végül kit választ a fiatalember, az a könyvből kiderül!

A Láncreakcióból megtudhatjuk, hogy mennyi bonyodalmat okozhat egy pár cipő. Miranda, a fiatal főhősnő vesz egy pár csodás, ám felettébb kényelmetlen lábbelit. Ez a katalizátor, amely beindítja események egész láncolatát, és egy mindent felforgató, pokoli napot eredményez számára. A baj csőstül szakad a nyakába. Mindez egy pár cipő miatt! Vagy nem. Dráma, fikció, thriller és egy csipetnyi romantika… Ez volt a kedvenc történetem!

A projekt volt a másik, ami nagyon megragadott, talán mert romantikus lélek vagyok, és ebben is található egy szerelmi szál. Babe szigetén egy egyedülálló projekt megvalósítását kísérhetjük figyelemmel: valamikor a jövőben luxusszállodát építenek egy valóságshow keretein belül. Egy-egy műsorban választják ki a terveket, a belső kialakítást; a szereplők (szakemberek és családtagjaik) különböző kontinensekről érkeznek; a műsor tele van (mesterségesen generált) konfliktusokkal; az eredmények manipuláltak… Az emberek érdeklődése lankadatlan, sőt, csillapíthatatlan a műsor iránt. Előbb a szigeten, majd a szigeten kívül lángolnak fel az indulatok, és ki tudja, mi lesz a vége… Hát az, aki elolvassa!

A kék szigetben két tudós indul felfedezőútra: Anton, akinek ez a küldetés a lehető legrosszabbkor jön a szakmai előmenetele szempontjából, és szeretne minél hamarabb túl lenni az egészen, és Ada, aki ifjonti hévvel veti bele magát a munkába, és szeretne mindent alaposan megvizsgálni. Azonban felfedeznek valami olyasmit, ami a férfi egész világképét megváltoztatja.

A törzsben néhány tudós próbál megóvni egy távoli kannibál törzset a biztos pusztulástól. Természetesen most sem minden és mindenki az, aminek/akinek látszik. Kifejezetten szórakoztatott a történetben, ahogyan a mozaikok összeálltak egy egésszé.

A kincs című történet egy elképzelt országban játszódik (nekem Egyiptom jelent meg lelki szemeim előtt), ahol a nemzeti kincseket aprópénzzé teszik a korrupt hivatalnokok és rendvédelmi szervek tudtával és beleegyezésével. Egy maroknyi ember egy régi papirusztekercsre rajzolt térkép és annak pár soros magyarázata alapján próbál megkeresni egy ősi kincset. Kaland, rejtély, természetfeletti és gyilkosságok jellemzik ezt a szórakoztató novellát.

Az időgép egy hagyományos időutazásos történetnek tűnik – először. Tudósok kis csoportja megépít egy időgépet, többen kipróbálják, utazást tesznek a múltba, ám nem térnek vissza. A feltaláló a keresésükre indul találmánya segítségével. És innentől kezdve teljesen eltér a hasonló történetektől. Nagyon érdekesnek találtam az időutazás eme megközelítését.

A numbik univerzumban a címben szereplő lények által benépesített planétára bukkan két űrhajós. Egyikük titokban elhagyja az űrjárművet, a másik pedig a keresésére indul – az ő szemszögéből követhetjük nyomon a kutatást és az idegenekkel való kapcsolatfelvételt. Ízig-vérig sci-fi.

A borító kicsit megtévesztő, mert a nem a kötet címében szereplő jelenséget, a sarki tüzet ábrázolja, hanem a sarki fényt, ettől függetlenül tetszetős, illik a novellák sejtelmes hangulatához. A történetek és a helyszínek változatosak, más-más embertípus bennük a főszereplő, és mindegyikben van egy csavar vagy egy újfajta megközelítés, ami egyedivé teszi. A szerző teljesen félrevezet bennünket, hogy egy váratlan fordulattal alaposan meglepjen. Kiemelném továbbá a számos kitalált technikai eszközt. Ki tudja, talán valóban használjuk majd egyiket-másikat a jövőben! Tetszett a szép, választékos fogalmazás, bár a „tamáskodás” mellett megfért volna a „kételkedés” is. Néhol szemet szúr, hogy a korrektor nem végzett tökéletes munkát (pl. "relytély"!), azonban összességében határozottan pozitív a benyomásom a könyvről. És rá kellett jönnöm általa, hogy olvasni is szeretem a jó sci-fit.

Köszönöm a szerzőnek a recenziós példányt!

Ti is olvastátok? Akkor mondjátok el a véleményeteket róla!

Itt találjátok a többi könyves beszámolómat.

Érdekelnek benneteket a DIY dolgok? Akkor ezeket a bejegyzéseimet is szeretném a figyelmetekbe ajánlani!

Olvastátok már az interjúimat?

Iratkozzatok fel a hírlevélre, hogy értesüljetek a friss hírekről, DIY ötletekről és akciókról!

Feliratkozom

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://tclang.blog.hu/api/trackback/id/tr828837226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása