T. C. Lang

Ezt olvastam - Vivien Moss: A szabad akarat határa

2017. július 23. - T. C. Lang

Június elején jelent meg A szabad akarat határa című könyv, amely A szabad akarat játéka folytatása, (erről készítettem korábban egy élménybeszámolót). Már csak azért is szerettem volna mihamarabb sort keríteni rá, mert az első rész akkora függővéggel zárult, mint ide New York. Ritka, hogy egy sorozat második kötete felülmúlja a nyitódarabot, ezért mindig félek tőlük, de Vivien Mossnak sikerült megugrania a lécet. (Az írónővel készült interjúmat itt találjátok.)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

T. C. Lang (@tclangcreative) által megosztott bejegyzés,

Mindenekelőtt egy aranyos történetet szeretnék elmesélni a könyvvel kapcsolatban. A borító ultradögös, és a kétéves lánykámnak is nagyon tetszett. A könyvet nézegetve egyszer csak megkérdezte: „Anya, mért nincs szemed? Hova tűnt szemed?” Nehezen tudta értelmezni, hogy nem látszódik a képen szereplő nő szeme, ez még hagyján, de valamiért az fogalmazódott meg a kis buksijában, hogy én vagyok rajta – pedig esküszöm, soha nem láthatott kéjesen bilincset harapdálni! :)

Nem vagyunk egyformák, és pont ettől olyan szép ez a gyönyörű, színes világ.

A kis kitérő után vissza a könyvhöz. Az első kötetben végigkísérjük Cathy swingerhez vezető útját, tanúi leszünk vívódásának és kalandozásainak. Peterrel, a szintén swinger ex-kollégájával fergeteges ágycsatákat vív, azonban Mark, a konkurens cég konzervatív beállítottságú vezére újfajta érzéseket ébreszt benne, meg egyáltalán, érzéseket. A szabad akarat játéka egy vallomással zárul, amelyre nem kapunk a választ a könyvben.

A szabad akarat határa nem a zárójelenettől folytatódik, a visszaemlékezésekből azonban kiderül, hogyan alakult a pár sorsa a vallomás után. Annyit elárulhatok, hogy Cathy kis szünet után újra lemegy a klubba. És nem egyedül.

– Kellek? Játszol velem? – kérdezte félig-meddig suttogva, majd megrántotta az inget. – Upsz, ez a gomb leszakadt. Ajjaj. Most gyorsan kiengesztellek – mondta, és a férfi elé térdelt.

A lány továbbra is a két férfi között őrlődik. Peter hazatér külföldről, és a levegő éppúgy izzik közöttük, mint annak idején, Marktól azonban a házasság ígéretét kapja. A férfi családra, gyermekre vágyik, a lány azonban nem érzi készen magát ilyesfajta elköteleződésre, sőt, abban sem biztos, hogy valaha az lesz rá. Ráadásul mivel a versenytárs vezérigazgatójának a barátnője, azt tartja etikusnak, ha távozik jelenlegi munkahelyéről, csakhogy Mark az új üzleti terveit vállalhatatlannak találja. Apropó, cégek: aki elolvassa a könyvet, tuti, hogy a férfi vállalatánál szeretne dolgozni!

Igyekszem nem lelőni a poénokat – bár nehéz spoilermentesen beszélni a történetről –, azt viszont elárulhatom, hogy feltűnik benne a poliamoria és a BDSM is. Előbbi mellékszálként, de ha végiggondoljuk a történetet, Cathy mindvégig szerelmes mindkét férfiba, még ha ő ezt maga előtt is titkolja. Utóbbiból pedig nem a Szürke-féle, hanem a keményebb vonal jelenik meg. A lány magát okolja egy tragédia miatt, bűnhődni akar és felszabadulni – ezt pedig a BDSM-en keresztül kívánja elérni. A cselekményt váratlan fordulatok tarkítják. Az egyiket el sem akartam hinni. Gondoltam, á, az írónő biztosan semmissé teszi egy újabb húzással, de nem ez történt – ettől még sokkolóbb volt. Vivien Moss az utolsó lap aljáig bizonytalanságban tartja az olvasót, a végsőkig feszíti a húrt, melynek következtében számomra megtörtént a katarzis, és bevallom, az utolsó két-három oldalt könnyfátylon keresztül olvastam.

– (...) A BDSM-ről mindenkinek egy szürke könyvsorozat ugrik be.
– Hát az csak az első ötven árnyalata, de van még vagy ezer másik.

Habár a lány meglepően gyorsan túlteszi magát a történteken, öntörvényű személyisége és a fentiek magyarázatot adnak reakciójára. Az idegen nevek ellenére néha olyan érzésem volt, mintha a történet Magyarországon játszódna, de ez semmit nem von le az értékéből.

Cathy sokat elmélkedik: a női egyenjogúságról és irigységről, a társadalom által elvárt női és férfi szerepekről, a párok kommunikációs problémáiról, a bántalmazásról, de szó esik a férfi egyenjogú(tlan)ságról és a másságról is, a szó minden értelmében. A főszereplő sokszor a szívemből szólt; szétcetliztem a könyvet, annyi gondolattal tudtam azonosulni. Érdemes ezeknél a jeleneteknél egy kicsit megállni és eltöprengeni az elhangzottakon.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

T. C. Lang (@tclangcreative) által megosztott bejegyzés,

Látjátok a jelöléseket?

Ez a könyv nem való mindenkinek. 18 év alattiaknak semmiképpen. Akiknek a gyomra nem veszi be a szókimondó szexjeleneteket, aki az együttlétek romantikus, szóvirágos leírására vágyik inkább, az ne ezt a könyvet válassza. De aki nem pirul el egykönnyen egy nyíltan leírt aktuson, mindemellett szívesen filozofál, és szeretne betekinteni a lélek különböző „fiókjaiba” (aki olvassa a könyvet, megérti, miért ezt a szót használom), az bátran csapjon le rá!

Az írónőt megtaláljátok a Facebookon, A szabad akarat határát pedig megrendelhetitek a honlapján keresztül akciósan, illetve a Bookline, a Libri és a Líra oldalairól.

Köszönöm a szerzőnek a recenziós példányt!

*

Tetszett a cikk? Osszátok meg ismerőseitekkel is!

Megtaláltok a Facebookon és az Instagramon is.

Ajánlom figyelmetekbe a DIY projektjeimről és az újrahasznosításról szóló bejegyzéseimet, illetve a
könyves beszámolóimat és az interjúimat.

Iratkozzatok fel a hírlevélre, hogy értesüljetek a friss bejegyzésekről, DIY ötletekről és akciókról, és töltsétek le az ajándék novellát!
Feliratkozom

A bejegyzés trackback címe:

https://tclang.blog.hu/api/trackback/id/tr9412682645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása