T. C. Lang

Ezt olvastam - Sas Gabriella: Nagy négyes

2020. január 08. - T. C. Lang

A Nagy négyes – kezdetek A varázskapu rejtélye című könyv szerzője, Sas Gabriella szakújságíróként fejlődő szemléletmóddal és érzékenyítéssel foglalkozik, innen jött az ötlet, hogy ebben a témában ír mesekönyvet az 5-10 éves korosztálynak.

nagynegyes.jpg

A Nagy Négyes tagjai nem átlagos gyerekek: Adri ADHD-s, a figyelme gyakran elterelődik, állandóan mozgásban van; Bencének beszédészlelési problémái vannak, ezért nehézséget jelent számára a szavak helyes kiejtése; Mór mozgássérült és autista, érzékenyen reagál a külső ingerekre; Simon (Adri bátyja) pedig az empátiája miatt emelkedik ki a hétköznapi gyerekek közül. Mindegyiküknek megvan a maga erőssége, ami később szuperképességgé válik.

Mór hatalmasat nevetett, a többiek értetlenül meredtek rá.
– Mi olyan vicces?
– Ti nem hallottátok?
– Mit? – kérdezte türelmetlenül Simi.
– Hát a nyuszikat! – mondta csodálkozva Mór.
– A nyuszikat? Persze, hogy nem értettük, nem értjük a nyelvüket – mondta Bence, miközben a mindig nála lévő összecsukható szerszámos készletét simogatta.
– Lehet, hogy én mégis!

A könyv hat rövid kalandból áll: a gyerekek egy titokzatos kapura bukkannak, majd felfedezik a szupererejüket, hidat építenek az erdőlakókkal, összetűzésbe kerülnek a kapzsi vaddisznókkal, segítenek újjáépíteni a hódgátat, végül kinyomozzák, hogy hová tűntek a csillogó kristályok.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

T. C. Lang (@tclangcreative) által megosztott bejegyzés,

A kalandok a célcsoportnak megfelelőek, nem unalmasak, és nem is félelmetesek, ráadásul a kis olvasók észrevétlenül gyarapíthatják a természetismereti tudásukat. A mesekönyv erőssége az érzékenyítés: jól példázza, hogy attól, mert valaki eltér az átlagtól, nem kevesebb; emellett a természet szeretetére nevel, alternatívát mutat a szülőknek és a gyermekeknek a tablet nyomkodásával és a telefonos játékokkal szemben. A főszereplők újabb és újabb akadállyal találják szembe magukat, ám meghátrálás helyett összedugják a kobakjukat és megoldást keresnek, példát mutatva az olvasóknak.

 

A klasszikus, retró jellegű illusztrációk nem tarkabarkák, a földszínek dominálnak, ezzel is erősítve a természettel való kapcsolatot. A történet megérdemelne egy alaposabb szöveggondozást és tördelést.

 

Sas Gabriella honlapján nemcsak a könyvet rendelhetitek meg, hanem több ingyenes, fejlődést segítő anyagot is letölthettek.

 

Köszönöm a szerzőnek a recenziós példányt!

 

 *

Tetszett a cikk? Osszátok meg ismerőseitekkel is!

Megtaláltok a Facebookon és az Instagramon is.

Ajánlom figyelmetekbe a DIY projektjeimről és az újrahasznosításról szóló bejegyzéseimet, illetve a
könyves beszámolóimat és az interjúimat.

Iratkozzatok fel a hírlevélre, hogy értesüljetek a friss bejegyzésekről, DIY ötletekről és akciókról, és töltsétek le az ajándék novellát!
Feliratkozom

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tclang.blog.hu/api/trackback/id/tr1815397874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása